Lediga tomter skapar möjligheter till drömboendet

Så gott som färdiga hus blir allt populärare för unga människor som vill bygga sin egen villa. Hus från så kallade husleverantörer är ofta bra hus som inbjuder till små förändringar och anpassningar. Men först gäller det att titta på lediga tomter som kommunerna kan tillhandahålla.

I de flesta kommuner i vårt land är det tyvärr inte bara att be om en lista på lediga tomterlediga tomter att kunna bygga på. Tvärtom, ofta finns det en stor brist på lediga tomter, och på många ställen är det istället några år i tomtkö som gäller. I tomtkön placeras man och får sedan ett erbjudande att köpa loss mark när kommunen exploaterar och styckar av ett antal tomter som anpassas för nybyggnation.

Vad ska man då tänka på när man ska bygga sitt drömhus. En person jag pratade med tipsade om att noggrant göra kalkylen – flera gånger. Det är lätt att fastna i en bild av att det är billigt att bygga ett hus. De många posterna ser inte så mycket ut tillsammans, men när allt summeras så är det betydligt mer pengar än vad man först kan tro. Ett nytt hus innebär som sagt inte bara kostnaden för huset, utan det är också ett antal hundra tusen kronor för platsen att bygga på, allt lite beroende på hur många lediga tomter det finns i just det området, samt hur stor konkurrensen är om dessa.

När du väl hittat drömplatsen att bo på, ja då handlar det om att hitta rätt hus för rätt pengar, och sedan hitta en entreprenör som kan bygga det. Alternativet är naturligtvis att bygga väldigt mycket själv, men det tar tid och det riskerar att bli oerhört kostsamt om något går fel.

Mitt råd när du vill bygga nytt är ändå att börja med att bestämma var du vill bo, och sedan är det att undersöka hur det ser ut med lediga tomter i området. Nästa vecka ska vi till nybygget och titta in alla nya hus som finns där. Kommer bli otroligt spännande och återkommer med information kring det.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *