Jobba extra

Många unga vuxna tar chansen att jobba extra. Detta är bra men har också sina nackdelar. Det är många som har det tufft att få ekonomin att gå ihop under sina första år som vuxen. Detta är inte konstigt. Att flytta hemifrån ökar kostnaderna enormt mycket. Plötsligt behöver man betala för boende, transport, mat och andra prylar och artiklar hemma. Har man inget stabilt jobb är det minst sagt inte optimalt att starta ett eget liv i ett nytt boende.jobba extra

Men det är inte alltid man har chansen att bo kvar hemma hos sina föräldrar i sitt barndomshus. Anledningarna kan vara många. Det vanligaste är dock att man måste flytta till någon annan stad för att studera. Alla vet att studiebidraget inte är fantastiskt och att det inte är säkert att det räcker ens till hyran. Därför behöver många ta chansen att jobba extra. På helger och på kvällar, när man inte behöver befinna sig på föreläsningar eller seminarier.

Men det är inte lätt att hitta ett ställe där man kan jobba extra. Det är inte ens alltid lätt att hitta ett ställe där man kan få chansen att arbeta. Och när man enbart kan arbeta vissa tider, exempelvis helger och kvällar, så blir chanserna ännu mindre. Självklart anlitar företag hellre folk som alltid är tillgängliga. Sedan är ju frågan viktig om det är bra för studenter att arbeta på helger och kvällar. Hur mycket orkar en 20-åring med? När ska personen hinna bara leva? För om man har föreläsningar och seminarier från 08-17 måndag till fredag och arbetar vissa kvällar och på lördagar och söndagar, när ska personen slappna av. För att lyckas bra med sina studier behöver man luta sig tillbaka och inte göra någonting ibland. Och ibland behöver man göra saker man tycker är roliga.

Ändå behöver många jobba extra. Självklart är det bra om man lyckas få ihop sin vardag med både studier och arbete. Men glöm inte att kroppen behöver både vila och stimulans för att orka med livets hårda dagar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *