Hotellrum med vackert designade kristallkronor

Det är många klassiska hotell som har kristallkronor hängandes i sviten eller i sovrummet. Det är en oerhört vacker prydnad som också har många positiva egenskaper när det kommer till ljusbeläggning.

Kristallkronor är hängande lamphållare som har kristaller i olika former och storlekar runt ljuskällan. Kristall är ett slags glas som har mycket högt brytningsindex. Om solen lyser in genom ett fönster på kristallkronor så kommer ljuset att brytas mycket vackert och bilda mängder med färger på golv, tak och väggar. Det var kyrkorna som använde kristallkronor först. Under medeltiden skapades kristallkronor som skulle efterlikna det som i Bibeln beskrivs som det himmelska Jerusalems portar.

Tyvärr är det lätt att kristallkronor samlar på sig damm och blir smutsiga och gråa. Det är inte alltid en lätt uppgift att rengöra dem, men det är ett måste om man vill att de ska behålla sin glans och sina bra egenskaper. Det allra bästa tipset du kan få när det kommer till rengöring av kristallkronor är att rengöra dem kontinuerligt. Väntar du för länge är det risk att arbetet blir mångfalt större. Det kanske inte ens går att återskapa dess forna utseende. Ungefär var nionde månad är det dags för en mer rejäl rengöring.

En vacker kristallkrona från Lamp24
En vacker kristallkrona från Lamp24
Ljuskrona från IKEA
Utsmyckad ljuskrona från IKEA
 

Men det är som sagt inte så enkelt, speciellt inte eftersom kristallkronor kan vara så pass stora och tunga. Ett alternativ är att låta dem hänga kvar där de hänger och rengöra dem på plats. Då kan det vara bra att hänga exempelvis ett paraply under kronan. Den fångar upp de kristaller som du kanske råkar välta ned och dessutom vatten som droppar och rinner från rengöringen. Några handdukar på golvet under är inte heller helt fel. Om du väljer att ta ned dina kristallkronor så behöver du vara försiktig. Lägg dem försiktigt på handdukar och tidningspapper i en rörelse som gör att alla kristaller ligger lutade åt samma håll. Häng inte tillbaka dina kristallkronor förrän du är säker på att varje del torkat. Detta kan ta flera dagar och kräver därför att du planerar bra. Men resultatet är värt det. Kristallkronor lyfter upp rum som inget annat.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *