Gamla kläder och textilier som scenmolton – hur hanterar man dem ur ett hållbarhetsperspektiv?


Kläder blir för små, slitna, omoderna eller helt enkelt för många. Det är absolut inte självklart hur man på bästa sätt ska hantera textiler ur ett hållbarhetsperspektiv.

Köp mindre kläder?
Textilindustrin är en stor miljöbov. Du bör köpa kläder med omtanke. Köp heller få dyra och hållbara plagg än många och billiga. Håll också koll på märkningar så som Fairtrade mm.

Kläder ska vara värt att laga.
Har du tillräckligt bra plagg och textilier så är de värda att lämna till skrädaren om de blir slitna eller går sönder. Om du inte själv kan sy vill säga. Vi glömmer lätt att det var så man gjorde förr i tiden.

Återanvändning.
Second hand är stort nu och är här för att stanna. Lämna in dina kläder till närmast second hand, loppis eller klädbox, det finns alltid en ny ägare som kommer glädjas åt dina avlagda plagg. Naturligtvis så bör du även handla dina kläder på second hand. Det är nog faktiskt det bästa du kan göra.

Återvinning av textilier.
Det är svårt att återanvända textilier i kläder. Kläder består ofta av flera typer av textilier som måste klippas isär och sorteras för att kunna återvinnas till nya textilier för nya kläder. Rena textilier så som scenmolton för event och liknande kan återvinnas direkt. Scenmolton, molton och filt kan malas ner för att skapa nya scenmolton-produkter.

Passa dig för Greenwashing.
Många av de större klädkedjorna har insamlingsboxar för kläder du inte längre vill ha. Som tack för att du återvinner så får du rabatt på nästa köp i gällande butik. Insamlingsboxar fungerar helt enkelt som en samvetsdövare som gör att du med glädje kan handla ännu fler plagg. Det enda sättet du kan få gott samvete är att köpa mindre kläder som du använder länge.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nogaseo1/hoteloden.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *