Funderar du eller ni på att bygga hus? Kul! Har ni funderat på varför i hela friden man behöver huskatalog? Om man ska vara helt ärlig så är du eller ni nog ganska ensamma om det. Varför det tänker ni? Vi har ju redan koll på hur vi vill ha vårat hus och har gått till en arkitekt med hela alltet, en huskatalog känns onödig. Okej, för er kan det kanske vara så att en huskatalog de facto är onödig. Men detta är inte fallet för de flesta som vill köpa ett hus. De flesta tittar gärna i fler än en huskatalog för att hitta inspiration och smarta idéer, samt rätt grundmodell. Dessutom finns det otroligt många hustillverkare på marknaden, som alla har olika typer av huskatalog och olika grundmodeller etc. att välja mellan. Om man inte är säker och så insatt hjälper huskatalog till att hitta rätt i det som kan upplevas som en djungel på husmarknaden. Ja man hade kanske kunnat hitta all info på nätet, och det är många som gör det också. Men för de flesta, tro det eller ej, så är det faktiskt fortfarande lättare att planera och kladda ner sina idéer i en huskatalog än i t.ex. ett word eller excel dokument. De digitala framgångarna underlättar varje dag vår vardag, men för många krävs det fortfarande en klassisk huskatalog för att planera och hitta drömhuset. Man skulle kunna säga att om man är i den situationen där man redan vet hur man vill ha det och är redo att gå vidare till nästa steg; att bygga huset. Ja då är det skönt att ha kommit så pass långt, och det kommer dyka upp andra utmaningar där med. Alla kommer med stor sannolikhet dit tillslut, bara att det kan ta olika lång tid och krävas olika mycket research.

Runt om i världen ser vi nu fler och fler hotell med olika typer av teman. Något som på senare tiden har fått oss att fundera över om det finns något hotell inrett med begagnade bildelar? Det finns ju trots allt alla möjliga olika teman på hotellen, så varför skulle det inte finnas ett med begagnade bildelar? När man tänker på det så skulle det inte vara omöjligt att det finns fler hotell som är inredda med begagnade bildelar. Det finns ju t.ex. en massa konst som görs av begagnade bildelar så det borde väl gå att göra inredningar av det med. Var skulle då ett sådant hotell finnas? Förmodligen någonstans som är lite känt för sina bilar? Finns det någon stad som känns mer självklar än en annan? För oss finns det i alla fall det och jag tror att de flesta av er redan gissat vilken stad vi syftar på också. Naturligtvis the motorcity, det vill säga Detroit. En stad som är så känd för sina bilar är ju ett självklart val för ett hotell med inredning av begagnade bildelar. Det vore också ganska häftigt att ha, kanske i samma hus som ett bil museum, så har man verkligen en byggnad som har ett specifikt tema, och ett bra tema också. Ja det hade verkligen varit häftigt att ha , och något vi tror inte är helt omöjligt att det kanske redan finns där, men det har vi ingen fakta på. Om inte så kanske någon skulle köpa på sig en del begagnade bildelar, flytta till Detroit och smälla upp ett hotell. Nej det kanske inte är så enkelt, men ämnet tåls att efterforskas lite på, absolut. Om någon däremot blev suger på att köpa på sig lite bildelar, så kan du enkelt göra det online till och med, här. Till dess så får ni ha det så bra, så hörs vi i nästa hotelldiskussion

Tillsammans med vår vaktmästare har jag gått igenom hur statusen för vår fastighet ser ut. Det är ett faktum att det är en gammal byggnad vi huserar i och den behöver, med hjälp av olika verktyg, ses efter i princips hela tiden. Jag tycker verkligen om hur vi gemensamt ser efter den här skatten som vi blivit betrodda med, det är ett privilegium att ansvara för den. Men det behövs som sagt ett och annat verktyg för att se efter huset och jag menar verktyg på ett högst bokstavligt sätt. Olika typer av reparationer och ändringar behöver göras nästan varje dag. Vår vaktmästare uttryckte förra veckan att vi skulle behöva investera i några nya verktyg och jag fick en lista med det mest trängande. Jag själv är en oerhört o-händig man och många skulle nog påstå att jag har tummen mitt i handen, däribland jag själv. När jag därför fick sagda lista till mig måste jag erkänna att över hälften var verktyg jag inte känner till. Jag påpekade detta till vår vaktmästare men han bara skakade på huvudet och sa ”Det är bara verktyg, du fixar det. Hur svårt kan det vara?” Väldigt svårt visade det sig att svaret var. Jag satt framför min dator i personalrummet och letade mig blå efter de verktyg jag fått beskrivna för mig. När jag var nästan redo att ge upp hittade jag till sist en webbplats som hade en otroligt smidig och användbar chatt-funktion. Nu kunde jag prata direkt med en person i butiken, en som kan det där med verktyg bättre än någon annan. Jag var så lycklig att jag nu skulle få raka och tydliga svar, att inte behöva känna mig vilse i en djungel av tusentals verktyg som i mina ögon ofta ser likadana ut. Tack och lov för kundtjänst.

verktyg

bilinredning

Var kan man annars använda detta? Det är en fråga som det känns som att något alltid tänker, vad produkten än kan tänkas vara. För ett tag sedan var jag på ett hotell i en sorts journalistroll, och fick därför ta mig runt i hotellets lokaler, och jag gjorde några minst sagt spännande upptäckter. Detta hotellet hade nämligen ställt sig just den frågan som jag började inlägget med, och de hade gjort det med produkten bilinredning. Nej, det handlar inte om en bilinredning som man ser i en vanlig personbil, utan en bilinredning som används i arbetsfordon, främst inom hantverkaryrken. Hotellet hade nämligen hittat ett alternativt användningsområde för just en sådan bilinredning, och använde den således i ganska stor utsträckning. I mitt tycke så var användningsområdet också helt genialiskt. Alla lokaler behöver något typ av förvaring, och i detta fallet kunde bilinredning möta alla behov som fanns för detta på hotellet. Man använde det exempelvis i köket, för att förvara köksredskap och tallrikar med mera. Man använde det också som postfack och i hotellbaren som förvaringsplats för drinktillbehör och olika sorters sprit.  Det var alltså inte ut mot kunderna i första hand som man använde sig av bilinredning, vilket kan vara förståeligt. Men jag tyckte att det var genialiskt att man insett att det var en effektiv och bra lösning på ett problem, samt att en bilinredning inte bara kan användas i en bil. Med detta menar jag inte att alla idéer som kommer från frågan jag tog upp i början av inlägget är bra. Det finns många exempel på när man inte riktigt fått det nya användningsområdet att gå i hamn, men detta var inte ett av dessa fallen. Lösningen var i mina ögon optimal. Men det är inte det jag vill förmedla riktigt med detta inlägget heller. Det jag främst vill få fram är att jag älskar när man försöker utveckla något från något som redan existerar. Jag tror nämligen att det är så vårat samhälle utvecklas. Så till alla de som ställer sig denna frågan, keep going.

glasräcke

När man ska designa och inreda ett hotell så är det viktigt att tänka på en hel del grejer. Det man ofta vill är att skapa en lyxig känsla så att den som kommer för att bo på hotellet får känslan av att bli lite bortskämd och att denne unnar sig något extra. Givetvis är inte detta fallet för alla hotell, vissa fungerar bara som en övernattningsplats, och då är lyxkänslan inte lika viktig. Hur som helst så är glas ett väldigt bra material att använda när man vill skapa ett lyxigt intryck. Det kan tyckas att det inte är så lyxigt med glas, men här kommer ett exempel. Tänk dig ett glasräcke gentemot ett räcke i metall eller något annat material. Vilket skulle man säga ser mest lyxigt ut? Ett stilrent glasräcke eller ett klumpigt i någon tungmetall? De flesta hade nog svarat just ett glasräcke på den frågan. Vi fortsätter lite på temat glasräcke, tänk dig en lobby med en övervåning i etagestil. I denna situationen hade ett användande av glasräcke kunnat skapa ett mer öppet och luftigt intryck då man inte döljer någon yta med en heltäckande halvvägg. Då är frågan återigen, vad känns mest lyxigt? Ett utrymme som använder glasräcke och ser stort och luftigt ut, eller ett utrymme med flera räcken som täcker och skärmar av så det känns litet? Återigen hade nog de flesta svarat alternativ nummer ett. Detta är dessutom bara ett exempel på hur glas kan kännas lyxigt. Diamant är ett annat. Diamanter har blivit känt som något lyxigt, det är det inget tvivel om. Genom att använda glaskristall kan man framkalla den diamant lika looken på mycket, och detta blir ytterligare ett sätt där glas känns lyxigt. Öppenhet och skinande detaljer utstrålar gärna lyx och glas är ett sätt att åstadkomma just detta. Visst är inte glas det billigaste materialet man kan komma över, men det är i alla fall billigare än diamant. Tänk på hur mycket glasdetaljer det finns nästa gång du besöker ett hotell och ställ dig frågan, hade det varit lyxigare med mer eller mindre lyxigt med mindre?

restaurang öland

 

En av de absolut mest återkommande frågorna som man får när man jobbar på hotell är tips på härliga restauranger. Många tycker att det kan vara lite besvärligt att alltid behöva leta upp restauranger efter en heldag med äventyr, och vill därför gärna ha lite tips om vart man kan gå för att äta en god middag. Vi förstår precis och delar därför gärna med oss av våra favoritrestauranger på ön. I dag tänkte vi prata om en specifik restaurang Öland som vi har rekommenderat många av våra gäster att gå till, och de har alltid kommit tillbaka till hotellet mätta och belåtna!

Restaurangen som heter Lammet & Grisen gränsar till det vackra naturreservatet Horns Kungsgård, vilket skapar en vacker och idyllisk miljö. Där finns en stor takterrass att sitta på med något gott att dricka eller en bit mat, medan man ser ut över naturreservatet. Den stora takterrassen har varit väldigt uppskattad bland våra gäster, och har självklart varit en av anledningarna till att vi har rekommenderat dem att äta där. Men, vi får inte glömma den främsta anledningen till att vi har hänvisat dem till Lammet & Grisen – maten! De har ett koncept som är unikt i sitt slag, då köttet trancheras av kockarna mitt bland gästerna inne på restaurangen. Detta är ju dessutom en upplevelse i sig. Köttet serveras sedan med valfritt kallt eller varmt tillbehör, som är gjort på öländska och svenska råvaror. Kvalitén på maten är i en klass för sig, vilket beror på att nästan allt kött och alla råvaror är närproducerade och färska. På Lammet & Grisen köps det in så mycket lokalproducerade grönsaker, rotfrukter, frukter och bär som möjligt som kommer från grönsaksleverantörer på Öland och i Småland. De erbjuder dessutom öl från ett lokalt bryggeri, men också närproducerad glass och äppelmust för de små.

Som du kanske förstår rekommenderar vi varmt Lammet & Grisen, och tror att du hade uppskattat det lika mycket som våra tidigare hotellgäster. Har du vägarna förbi Öland i sommar så har du nu ett hett tips till vart du och familjen eller vännerna kan äta middag.

 

 

badrumsmatta

Hur ska man egentligen använda en badrumsmatta? Vad fyller den för funktion? Borde du köpa en badrumsmatta?

Vad är en badrumsmatta?
En badrumsmatta är en matta som du lägger in på golvet i badrummet. Enkelt. Oftast rektangulär men kan även figurera i andra former. En badrumsmatta är en funktionsmatta. Den ökar säkerheten genom att ge en torr plats att stå på när du kommer ut från duschen eller badkaret. Då minskar risken för att man halkar och slår sig på vått golv.

Inredningsdetalj
En badrumsmatta är ett enkelt och effektivt sätt att inreda sitt badrum, och skapa en trivsam och mysig miljö. Det finns en uppsjö av alternativ när det kommer till mattor, och badrumsmattor är inget undantag. Olika mönster, former och färger. Möjligheterna är oändliga. Ett tips är att kombinera handdukar och mattor för ett enhetligt utseende i badrummet.

Etikett
Hur använder man sin badrumsmatta till fullo? En badrumsmatta förhöjer trivsamheten i badrummet. Den är ett sätt att inreda och uttrycka sig. Dessutom ökar mattan säkerheten i badrummet. Dessutom agerar den ljuddämpande. Badrum kan vara väldigt kalla rum med framförallt kalla golv, vilket kan ge en obehaglig känsla när man går upp på morgonen och möter det iskalla golvet med sina bara fötter. Då kan det vara skönt att borra in sina tår i en varm och skön matta.
Ska man använda sin badrumsmatta optimalt ska man direkt efter man duschat, sträcka sig ut ur duschen och hämta in sin handduk. Sedan torka av sig inuti duschen och sedan ställa sig på badrumsmattan. Då blir mattan inte helt blöt och behåller sin trevliga känsla. Dessutom kan du hänga upp badrumsmattan sedan och låta den torka av sig själv.

Glasräcke

I Sverige har vi ett väldigt varierande klimat. Värmen vi upplevde i somras tillsammans med isiga vintrar och hårda nordiska vindar ställer mycket höga krav på våra hus och hem. Bygger du altan eller balkong skulle vi starkt rekommendera att investera i glasräcken som tål ett hårt nordiskt klimat under många år framöver. Beställ glasräcken hos Räckesspecialisten. På lång sikt är det en väldigt god investering att satsa på ett stabilt och snyggt räcke!

Kolla in detta snygga räcke som är uppsatt på ett hus på kusten:

Det finns modeller i aluminium, stolpfria glasräcken och räcken med klämfästen!

För några veckor sedan berättade jag för er att vi påbörjade en process med att ta fram nya skyltar till hotellet. Vi bestämde oss för taktila skyltar då det är en självklarhet att även synskadade personer enkelt ska hitta rätt i hotellet.

Jag blev så inspirerad när jag beställde våra nya skyltar, som förövrigt kommer att vara grå med vit text och vita symboler, att jag igår började fundera på om vi ska beställa nya namnskyltar till personalen.

De namnskyltar personalen har idag är olika då vi inte fått tag på exakt likadana namnskyltar till personalen som börjat under de senaste åren. Det är ju verkligen ett skäl till att byta men man blir hemmablind och har alltid ”viktigare” saker att ta tag i, men som sagt, nu blir det ett lyft kring alla skyltar och då även personalens namnskyltar.

 

Hur ska namnskyltarna se ut?

För att matcha dörrskyltarna jag beställt så kör jag på samma gråa färg med vit text på namnskyltarna, men det jag funderar på är vilken form och material namnskylten ska ha och vilken information som ska finnas med på skylten.

Jag har landat i att vi ska ha med vår logga på skylten, troligtvis längst upp i mitten och att enbart förnamnet på personalen ska finnas med. När vi kommer till formen och materialet så tror jag att vi kommer att köra på en kantig variant i grå metall. Jag var inne på min leverantörs webbplats och hittade där massa inspiration på olika namnskyltar. Det bästa är att de hjälper mig att ta fram en skiss som jag kan godkänna innan jag beställer alla skyltarna.

apple-blank-business-442574

Det lilla extra

När jag ändå är i kontakt med min leverantör så ska jag passa på att beställa konferensbrickor. Vi har fått fler och fler förfrågningar på konferenser här den senaste tiden, vilket är jätteroligt. Jag försöker att skapa en bra helhetsupplevelse här på hotellet och då brukar jag se till att det inte bara finns pennor, block och sådana saker som man räknar med ska finnas i ett konferensrum utan även konferensbrickor (ifall man som ansvarig glömt det), färska blommor på bordet och extra goda kakor. Nu kan jag ju inte vara säker på att det är det som har bidragit till det ökande intresset för hotellets konferensrum men det har ju i alla fall inte skadat.

simma

Vår spa-avdelning och vårt badhus öppnar tidigt på morgonen. Unna dig en riktigt god morgon och börja dagen med en stillsam simtur innan frukosten. Att stiga upp med solen är inte bara hälsosamt, det är även välgörande för sinnet. Vakna upp naturligt och öka kroppens aktivitet i takt med att solen går upp. Välkommen!